Doorzoek de website...

Heb je daarvoor rechten gestudeerd?

Heb je daarvoor rechten gestudeerd?

Heb je daarvoor rechten gestudeerd?

Emilie Essers, Legal Recruitment Consultant voor de advocatuur bij Steve Skills: 

“De reactie van mijn omgeving toen ik vertelde dat ik Steve Skills ging vervoegen? Heb je daarvoor rechten gestudeerd?” (lacht) Maar ik zeg duidelijk: al een geluk dat ik rechten heb gestudeerd! Ik ben er echt van overtuigd dat, zeker voor werving en selectie binnen de advocatuur, de ervaring die je als advocaat hebt opgedaan niet enkel waardevol, maar noodzakelijk is.

Advocatuur is een aparte wereld. Je moet weten hoe partners denken, je moet weten wat de noden en de bezorgdheden van juniors, associates, seniors,… zijn. Bovendien: zet 10 vacatures voor bijvoorbeeld een “Mid level Corporate advocaat” naast mekaar, die gaan heel gelijkaardig zijn. Toch ga je niet dezelfde kandidaten bij dezelfde kantoren voorstellen. Omdat elk kantoor zijn DNA heeft, en om dat te snappen, moet je niet enkel je klanten kennen maar ook echt uit die wereld komen.

thumbnail_image1

Dus goed begrijpen wie je cliënt is, waar ze belang aan hechten, de kantoorcultuur aanvoelen… dat alles is essentieel. Je moet in het algemeen weten hoe de advocatuur reilt en zeilt: hoe denken cliënten vandaag, wat hebben ze nodig? Naast de juridisch-technische eisen, gaat het ook hoofdzakelijk over persoonlijkheidsmatchen.

Ja, heb je hier een voorbeeld van?

Bijvoorbeeld, wanneer er gezegd wordt: ‘Het is hard werken’. Het zal overal wel hard werken zijn, maar wat houdt dat concreet in? Billables zijn billables, maar bij elk kantoor liggen de accenten anders. Wanneer je zelf uit de advocatuur komt, begrijp je wat er gezegd wordt en detecteer je snel de nuances en aandachtspunten.

Last but not least: je spreekt dezelfde taal en wordt ook au sérieux genomen. Of je nu in dezelfde specialisatie gewerkt hebt of niet. Jouw client en kandidaat weet, hoort en voelt dit. Het schept vertrouwen om met iemand met kennis van zaken in zee te gaan, vooral voor een toch wel heel gevoelige en belangrijke materie: jouw carrière.

Je staat wel nog met één voet in de advocatuur, klopt?

“Ja, absoluut! Je werkt “aan de overkant van de balie”. Ik wilde geen afscheid nemen van het juridische en ik heb veel geleerd en graag gewerkt als advocaat, maar ik wist wel vanaf dag één dat ik mijn pensioen niet zou halen in de advocatuur. Het is ook zo dat je horizon enorm verruimt en je in tegenstelling tot vroeger niet één kantoor maar wel een hele markt leert kenen en dat is boeiend. Plus, je bagage als advocaat is boeiend om op verder te bouwen. Als je – net als ik destijds – hunkert naar een functie waarin legal & business tezamen komen dan is het bij ons te doen! Dus: ik zou zeggen: bel mij of stuur mij een bericht om kennis te maken en ik luister graag naar je vragen!

Op naar de volgende misvatting over het vak van Legal Recruitment Consultant: “Je was waarschijnlijk niet goed genoeg voor de advocatuur.” (lacht)