Doorzoek de website...

‘Ik wist vanaf dag één dat ik mijn pensioen niet zou halen in de advocatuur’- Emilie Essers

‘Ik wist vanaf dag één dat ik mijn pensioen niet zou halen in de advocatuur’- Emilie Essers

‘Ik wist vanaf dag één dat ik mijn pensioen niet zou halen in de advocatuur’- Emilie Essers

Interview met voormalig advocaat Emilie Essers, Legal Recruitment Consultant voor de advocatuur

Mei 2023

De meesten onder ons spelen wel één of meerdere keren in hun leven met het idee van een carrièreswitch. Maar hoe pak je dat aan? Emilie Essers werkt sinds kort als Legal Recruitment Consultant bij het juridisch wervings- en selectiekantoor Steve Skills. Daarvoor was ze advocate bij een nationaal kantoor met meerdere vestigingen in België. Eén van de triggers om de overstap naar legal recruitment te zetten was de video met Ségolène Geeraert, Senior Legal Recruiter voor de advocatuur bij Steve Skills. ‘Ik vond dat een zeer sympathiek filmpje. Ik had zoiets van ik kan maar eens gaan luisteren en oefenen op mijn sollicitatievaardigheden. Maar ik ga absoluut niet in Brussel werken.’ Door de klik met het team en de job zette ze de stap toch. ‘Deze omgeving maakt me blij!’

Emilie Essers nieuwe Legal recruiter bij SteveSkills

Hallo Emilie. Ik wil het met jou hebben over je carrièreswitch. Laat ons starten bij het begin. Je komt uit de advocatuur. Kan je vertellen waarom je hiervoor koos en wat je zo boeiend vond aan dit beroep?

‘De advocatuur was voor mij een logisch gevolg van mijn rechtenstudies. Ik deed het ook voor een stuk omdat mijn ouders dit graag wilden. En ik had best wel iets van: wat anders? Ik startte in een mooi nationaal kantoor met meerdere vestigingen en focuste vooral op vennootschapsrecht en M&A, alsook commercieel recht.’

‘En ja de advocatuur was boeiend. Er was zo enorm veel te leren en bij te leren. Op juridisch vlak, in het contact met de klanten, maar ook op het vlak van business development. Dat laatste interesseerde me altijd al. En, ook al werd dat nog niet erg gevraagd van junior advocaten toch kreeg ik de kans hier iets mee te doen. En de grote plus waar ik werkte, waren zeker de collega’s. Een erg fijn team.’

En toch besloot je om de advocatuur te verlaten. Waarom?

‘Het was gewoon niet meer mijn ding. Het duurde wel even om de knoop door te hakken want ik zat ergens waar ik het allemaal kende, het niet slecht was, met leuke collega’s. Wie wil veranderen kent die ‘dooddoeners’ wel. Maar van de inhoud werd ik steeds minder enthousiast.

‘Eerst heb ik dan gekeken naar een paar posities als bedrijfsjurist. Opnieuw omdat het een logische stap zou zijn. Je kent het beroep. Het is een veilige optie. En je omgeving spreekt toch op je in. Hoe vaak heb ik niet gehoord: ‘Je hebt een job in de advocatuur, met zekerheid. Je bent slim en je geeft dat allemaal op. Waarom?’ Dus je kijkt eerst naar de ‘veilige’ opties. Ik ben dan enkele keren op gesprek geweest. Maar ik dacht: ‘Ja, saaie boel hé. Het inhoudelijke blijft gewoon hetzelfde.’ Dan heb ik wat loopbaangesprekken gehad en daar kwam wel uit dat ik best op zoek ging naar een job waarin ik contact zou hebben met mensen.’

‘Mijn jobplannen bleven vaag tot ik met mijn zus praatte. Zij zit ook in de branche van werving en selectie. En ik werd wel enthousiast van de gesprekken met haar. Maar, zowel mijn zus als mijn vader vonden legal recruitment niets voor mij. Normaal gezien, heb ik de neiging om naar hun raad te luisteren, omdat ik weet dat ze altijd het beste met mij voor hebben. Maar nu had ik iets van: ‘Dit kan echt iets voor mij zijn. Ik ga ervoor en zoek de juiste match.’

In je zoektocht naar een job in legal recruitment botste je op het filmpje met Ségolène Geeraert, Head of legal recruitment bij Steve Skills. Wat trok je hier zo in aan?

‘Ik woon in Hasselt. Ik startte mijn zoektocht dus eerst daar. Een korte woon-werkafstand is wel zo praktisch. Maar, in Hasselt en de ruimere provincie Limburg is er geen kantoor dat zich specifiek richt op legal recruitment. En dan passeerde dat filmpje met Ségolène.’

‘Het trok me aan om heel verschillende redenen. Allereerst omdat het anders dan andere jobbeschrijvingen in elkaar zat. Het waren geen standaardvragen die passeerden. Apart, maar daardoor was wel mijn interesse getriggerd. . Ik zou aan andere geïnteresseerden zeggen, bekijk het en vorm je eigen mening. Ten tweede, omwille van het enthousiasme dat het uitstraalt. En ten derde, niet onbelangrijk voor mij. Ségolène vertelt in het filmpje dat ze zelf uit de advocatuur kwam. En dat gaf mij vertrouwen. Mijn idee om in legal recruitment te stappen was dus zo gek nog niet. En daarbij kwam dat ze al een hele poos met Steve Skills verbonden was. Dat gaf mij dat extra zetje om een gesprek in te plannen. En toen ging het snel. Na een eerste gesprek volgde er een tweede en een derde. Ik voelde heel snel: ‘Dit zit goed en dit voelt goed. Ik zie mij hier zitten bij Steve Skills. Hier word ik blij.’

Oké. Je bent nu enkele maanden aan de slag bij Steve Skills als Legal Recruitment Consultant. Wat zijn de absolute plussen van je job?

‘Op dit moment is het natuurlijk nog veel leren allemaal. Ik vind het fijn dat er in mij wordt geïnvesteerd. De mensen, de omgeving, het inhoudelijke. Het klopt allemaal. Als advocaat sprak ik ook met klanten en zat ik ook in de dienstverlening. Maar deze job is anders. Ik spreek nu met een ander type klant. Zowel de kandidaten als de klanten zijn oprecht dankbaar en blij voor wat je voor hen doet. Je spreekt ook met heel verschillende mensen en profielen.’

Is een rechtendiploma een must in deze business? Is een achtergrond in de advocatuur noodzakelijk voor deze job?

‘Op termijn zal iemand met een ander diploma de job ook wel onder de knie krijgen. Maar als ex-advocaat ken je de wereld, je kent het jargon en je kan je heel makkelijk inleven als een klant of kandidaat jou dingen vraagt of vertelt. Zelf ben ik blij met mijn achtergrond, het geeft absoluut een voorsprong. Ik praat toch makkelijker mee met kandidaten. Ik kan veel gerichter vragen stellen of bedenkingen meegeven en dat is louter omdat ik het zelf meemaakte.’

Emilie Essers Legal recruitement SteveSkills

Vat de job voor jou in drie kernbegrippen samen.

‘Dan kies ik nu voor leerrijk, voldoening en enthousiasme.’

 

Bedankt voor dit gesprek Emilie. Heel veel succes met jouw carrièreswitch.
Hopelijk kunnen jouw woorden ook anderen aanzetten om de stap naar legal recruitment te zetten!