Doorzoek de website...

Starten als Legal Interim Manager in België: download uw praktische gids 

Starten als Legal Interim Manager in België: download uw praktische gids 

Starten als Legal Interim Manager in België: download uw praktische gids 

Voor juridische professionals in België is de overstap naar een Legal Interim Manager functie een boeiende opportuniteit. Dit carrièrepad biedt een grote flexibiliteit en de kans om je expertise toe te passen in verschillende sectoren. Als freelance jurist sta je in de eerste rangen om bedrijven cruciale ondersteuning te bieden in tijden van transitie, groei of juridische complexiteit.

Als je goed geïnformeerd begint, leg je een stevige basis voor je toekomstige succes in dit dynamische vakgebied. Vergeet niet dat je dit pad niet alleen hoeft te bewandelen. Ons team is er om je in elke fase van je carrière als Legal Interim Manager te ondersteunen en je bij te staan terwijl je in je nieuwe rol groeit.

Om van start te gaan, dien je uiteraard je nieuw statuut te formaliseren. Hieronder vind je slechts een tipje van de sluier van de uitgebreide praktische gids die we op maat hebben gemaakt voor wie een overstap naar een carrière als freelancer overweegt. Vergeet niet onze volledige toolkit “Starten als Legal Interim Manager in België: Een praktische gids” te downloaden via deze link.

Stap 1. Kies tussen zelfstandig ondernemerschap als hoofd- of bijberoep

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen is of je zelfstandige wilt worden als hoofdberoep of als bijberoep. Deze keuze tussen fulltime en parttime zelfstandig ondernemerschap heeft belangrijke gevolgen voor je sociale bijdragen, belastingverplichtingen en de uitkeringen die je mogelijk ontvangt.

Stap 2. Open een professionele bankrekening

Voor zelfstandigen is een professionele bankrekening essentieel om persoonlijke en zakelijke financiën te scheiden, de boekhouding te vereenvoudigen en beter voorbereid te zijn op belastingcontroles. Kies een bank die aansluit bij je zakelijke behoeften, rekening houdend met kosten en diensten zoals krediet- en betalingsverwerking om je activiteiten efficiënt te ondersteunen.

cw

Stap 3. Kies je btw-regime

Het kiezen van een btw-regeling hangt af van de verwachte omzet: de normale btw-regeling voor hogere omzetten staat btw-terugvordering toe, maar vereist frequente aangiften, terwijl de regeling voor kleine bedrijven facturering vereenvoudigt voor bedrijven onder €25.000 zonder btw-terugvordering. Je zult ook moeten kiezen tussen maandelijkse of driemaandelijkse aangiftes. Samenwerken met Steve Skills biedt niet alleen hulp bij het omgaan met deze complexiteit, maar ook uitgebreide ondersteuning en advies op maat van jouw unieke situatie als freelance jurist, zodat je goed uitgerust bent voor professionele triomf.

Stap 4. Inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen

  • Bereid de nodige documenten voor
  • Kies uw ondernemingsloket
  • Betaal de kosten
  • Dien uw aanvraag in
  • Ontvang uw ondernemingsnummer
  • Activeer je btw-nummer
steve-skills-vectors_permanent-jobs

Stap 5. Registreer je bij een sociaal verzekeringsfonds.

Registreren bij een sociaal verzekeringsfonds is verplicht voor zelfstandigen in België. Deze bijdragen zorgen niet alleen voor voordelen, maar bieden ook belastingaftrek, waardoor je totale belastingfactuur daalt. En vergeet het ziekenfonds niet!

Complicaties voor niet-Belgische EU-onderdanen en onderdanen van derde landen

Als je een niet-Belgische EU-onderdaan of een onderdaan van een derde land bent, moet je een beroepskaart en een verblijfsvergunning verkrijgen om als zelfstandige in België te kunnen werken. Dit vereist bijkomende gedetailleerde aanvragen en registratie bij de lokale autoriteiten.

Download je uitgebreide ‘Hoe word ik een LIM’ toolkit!

Gefeliciteerd! Na het doorlopen van deze stappen ben je klaar om vol vertrouwen aan je nieuwe rol als Legal Interim Manager te beginnen. Maar dit is nog maar het begin van je carrière switch. Er staan je spannende uitdagingen te wachten, van het creëren van je professionele imago tot het binnenhalen van opdrachten en het handhaven van de financiële compliance. Doe het niet alleen – neem vandaag nog contact op en laten we samen de weg naar grootsheid inslaan. Blijf luisteren naar deel 2 voor een glimp van wat komen gaat, of duik dieper in de toolkit “Starten als Legal Interim Manager in België: Een praktische gids”.